Program de Lucru

Non-Stop 24h / 7 zile

Adresă Email

SUNAȚI ACUM

0748 111 000

Ce să faci în caz de accident auto? Iată ce prevede legea
Fie că ești victima unui accident rutier, fie ai provocat chiar tu unul, important este să îți păstrezi calmul și să nu intrigi nicio secundă la violență. S-ar putea să faci situația cu mult mai complicată decât este și cu siguranță nu îți dorești acest lucru.

Având în vedere că suntem de mult timp pe această nișă, am tractat o mulțime de mașini avariate de pe urma unor accidente. De cele mai multe ori, am observat că șoferii nu erau prea familiarizați cu desfășurarea evenimentelor. Nu știau ce e de făcut în caz de accident rutier pentru ca totul să se termine într-un final cu bine. E de înțeles de ce se întâmplă acest lucru: nimeni nu vrea să fie implicat într-un accident sau, mai grav, să provoace unul. Totuși, pentru orice eventualitate, este bine să parcurgi rândurile ce urmează.

Ce faci în cazul unui accident auto?

În primul rând, în cazul unui accident rutier, există două variante prin care se pot întocmi actele de constatare a acestuia și anume:

 • utilizarea formularului de “constatare amiabilă de accident”, doar în cazul în care sunt îndeplinite condițiile de mai jos:
 1. de pe urma accidentului au rezultat doar pagube materiale la cele două mașini implicate;
 2. în accident au fost implicate doar două mașini înmatriculare/înregistrare și asigurate RCA;
 3. ambii șoferi sunt de acord să utilizeze formulare de “constatare amiabilă de accident”.

Atenție! Acest formular, completat și semnat, se folosește în relația cu asiguratorii în vederea obținerii despăgubirii în baza poliței RCA a persoanei vinovate sau în baza asigurării CASCO, în funcție de caz.

Constatarea amiabilă implică descrierea în detaliu a producerii accidentului. Doar așa se pot soluționa dosarele de daună. Stabilirea culpei îi revine asiguratorului.

 • prezentarea la cea mai apropiată secție de poliție în maxim 24 de ore de la producerea accidentului în toate celelalte cazuri în care nu sunt îndeplinite condițiile de utilizare a constatării amiabile de accident.

Ce obligații ai dacă ai produs sau ai fost victima unui accident doar cu pagube materiale?

Toți conducătorii auto care au fost implicați într-un accident din care au rezultat doar pagube materiale au următoarele obligații:

 • să se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție în maxim 24 de ore de la producerea accidentului pentru întocmirea documentelor de constatare;
 • să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile.

În cazul în care accidentul s-a produs pe raza județului Suceava, știi prea bine că te poți baza pe noi, Tractari Premium Suceava. Noi putem transporta mașina la tine acasă sau la cel mai apropiat service auto, după cum dorești, în cel mai scurt timp după accident. Nu ezita să ne contactezi la orice oră din zi sau din noapte, căci lucrăm nonstop.

Revenind, excepție de la prevederile de mai sus fac:

 • șoferii mașinilor care încheie o constatare amiabilă de accident;
 • șoferii care dețin o asigurare facultativă CASCO, iar accidentul a avut ca rezultat doar avarierea propriei mașini.

Ideal ar fi să faci fotografii la mașinile avariate, exact în poziția în care sunt ele după accident. Atenție la felul în care realizezi fotografiile. Trebuie să cuprindă numerele de înmatriculare deoarece s-ar putea să ai nevoie de dovezi. De asemenea, bine ar fi că la fața locului accidentului să fie și cel puțin doi martori. Nu e suficient unul singur dacă se ajunge la proces.

Ce faci în cazul în care ești implicat într-un accident auto cu victime?

Este cel mai urât scenariu posibil. Dacă se întâmplă acest lucru, un accident auto din care a rezultat vătămarea sau moartea unei persoane, ești obligat să:

 • anunți imediat organele de poliție;
 • nu modifici sau să ștergi urmele accidentului;
 • nu părăsești locul faptei.

De asemenea, este interzis să:

 • ștergi urmele accidentului fără acordul poliției care cercetează cazul;
 • să schimbi poziția mașinii implicate într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea unei persoane;
 • să modifici starea locului accidentului.

În cazul în care ești implicat într-un accident rutier cu o mașină neasigurată RCA, Biroul Asiguratorilor Auto din România va suporta prejudiciile. În cazul în care ai o poliță CASCO pentru mașina ta, prejudiciile vor fi suportate de către asigurătorul emitent al poliției.

Așadar, acum știi cu exactitate ce trebuie să faci în caz de accident rutier. Ține minte că dacă acesta are loc pe raza județului Suceava, te poți baza pe noi la orice oră din zi sau din noapte.

Sună acum