Program de Lucru

Non-Stop 24h / 7 zile

Adresă Email

SUNAȚI ACUM

0748 111 000

Mașina nu pornește – care sunt cele mai frecvente cauze

Mașina poate “refuza” să pornească în cele mai nepotrivite momente. De vină poate fi modul în care ai condus-o de-a lungul timpului, mod ce a dus la uzura anumitor componente sau sisteme.

Atunci când mașina ta nu pornește, cauzele pot fi de natură diferită. Discutăm în rândurile ce urmează despre cele mai frecvente motive pentru care o mașină nu pornește. Atunci când se întâmplă asta, rezolvarea implică o vizită cât mai rapidă la service. Vei avea nevoie de serviciile unei firme de tractari auto care să te ajute cu transportul mașinii.

De ce nu pornește mașina? Cauze posibile

1.    Bateria mașinii s-a descărcat sau s-a stricat

Acesta este principalul și cel mai des motiv pentru care o mașină nu pornește. Dacă bateria este doar descărcată, se poate rezolva rapid: te folosești de cablurile speciale și o încarci de la bateria altei mașini.

În cazul în care bateria s-a stricat, va trebui să o înlocuiești cu una nouă. Dacă s-a stricat sau e doar descărcată s-ar putea să nu îți dai seama de unul singur, ci să ceri ajutorul unui expert. Bateria mașinii tale poate fi supusă unor teste speciale în cadrul unui service auto.

De reținut! Dacă nu obișnuiești să circuli cu mașina pe timp de iarnă, bine ar fi să o iei în casă pentru a evita descărcarea. Eventual să o pui la un redresor înainte de reutilizare.

2.    Probleme cu alternatorul

Alternatorul are rolul de a încărca bateria auto în mers și la relanti. Deși este o componentă destul de simplă, joacă un rol crucial în funcționarea corectă a mașinii tale. Iată care sunt cele mai comune semnale că alternatorul nu mai funcționează corespunzător:

  • lumina farurilor pâlpâie;
  • întâmpini dificultăți atunci când trebuie să pornești mașina;
  • bateria se descarcă foarte repede după ce oprești mașina;
  • martorul de bord pentru baterie se aprinde când motorul este pornit.

Pentru a remedia problema alternatorului, ideal este să te prezinți la un service auto. Dacă mașina nu vrea să mai pornească deloc, apelează la serviciile unei firme de tractări auto care să îți asigure transportul până la service-ul indicat.

3.    Probleme cu electromotorul

Problemele la electromotor încep cel mai des la mașinile mai vechi și se comportă astfel:

  • demarorul, adică electromotorul, se aude lucrând, însă motorul nu învârte;
  • mașina nu pornește;
  • apare un zgomot puternic în momentul pornirii motorului;
  • în momentul pornirii, martorii de bord încep să pâlpâie.

De cele mai multe ori, problemele la nivelul electromotorului apar din cauze simple, cum ar fi expunerea la umezeală, praf sau uzură ridicată.

4.    Probleme la nivelul contactului

De ce nu recomandă nimeni folosirea brelocurilor la cheile de la mașină? Din cauză că pun presiune inutilă pe contact și duc la uzura lui prematură.

În situația în care bateria ta este bună, încărcată, ai verificat acest lucru și cu toate astea mașina pornește cu dificultate, de vină ar putea fi contactul. Cum afli dacă este de vină contactul? Aprinde farurile, dacă acestea funcționează la intensitate maximă, însă motorul nu pornește, cu siguranță este de vină contactul.

După cum am enunțat și mai sus, prea multe brelocuri la cheile de la mașină pot deteriora componentele sensibile din cilindrul de contact. Și o cheie strâmbă sau uzată poate fi de vină pentru faptul că mașina nu pornește de la primul contact.

5.    Probleme cu bujiile

Și bujiile pot fi de vină pentru atunci când mașina refuză să pornească. Dacă ai verificat demarorul și ai observat că funcționează corect, ar fi bine să arunci o privire și asupra bujiilor. În cazul în care sunt înnegrite și prezintă semne de arsură, atunci înseamnă că motorul primește mai mult combustibil decât este cazul, iar, drept urmare, mașina nu mai funcționează corect.

De asemenea, dacă observi că bujiile sunt fierbinți, să știi că și motorul este supraîncălzit. În ambele cazuri este indicat să le schimbi. Ulterior, dacă aceasta este singura problemă, nu vei mai întâmpina dificultăți în ceea ce privește pornirea mașinii.

Un alt motiv pentru care o mașina nu pornește este lipsa de combustibil. Poate că ai uitat să alimentezi sau rezervorul mașinii tale este fisurat. Dacă vorbim despre fisuri, este cazul să te prezinți la un service auto. Ai nevoie de servicii de tractare până acolo? Bazează-te cu încredere pe noi. Hai pe pagina de contact să discutăm!

Sună acum