Cunoaștem zeci, chiar sute de situații, în care oamenii s-au pornit la drum într-o vacanță mai îndepărtată și nu au mai reușit să ajungă în timp util din cauza mașinii. Dese sunt momentele în care suntem solicitați să ne oferim serviciile în astfel de situații, serviciile de tractari auto. De aceea, pentru a nu te număra printre ghinioniști, vrem să îți prezentăm o listă cu verificările pe care trebuie să le faci la mașină înainte de a porni într-o vacanță.
Ce verifici la mașină înainte de a pleca în vacanță?
1. Lichidul de răcire și nivelul uleiului
Știai că, după combustibil, cel mai important lichid cu care o mașina intră în contact este uleiul? Ar fi bine să verifici când a fost făcut ultimul schimb de ulei. Dacă te apropii de intervalul sugerat de producător, nu mai aștepta – schimbă uleiul și filtrele. Noi recomandăm să ai în portbagaj mereu un bidon de ulei pentru a face completări la nevoie.
Și lichidul din sistemul de răcire al motorului trebuie verificat înainte de a parcurge un drum lung. De ce? Dacă este o vreme călduroasă, iar mașina este încărcată, motorul devine suprasolicitat. Răcirea lui trebuie să se facă optim, în orice moment, pentru a evita supraîncălzirea și apariția problemelor tehnice.
În caz contrar, s-ar putea ca mașina să te lase în drum și să ai nevoie de noi. De ajutorul nostru poți beneficia la orice oră din zi și din noapte, însă nu credem că îți dorești să ți se ruineze concediul.
2. Sistemul de frânare
Verifică la un service specializat starea plăcuțelor de frână. Dacă în zona în care locuiești traficul este mereu aglomerat, acestea se pot uza mai repede decât ai crede. Dacă mecanicul observă anumite modificări la nivelul lor, cel mai bine este să le înlocuiești.
3. Bateria
În general, bateria unei mașini are o autonomie de aproximativ 4 ani. Pentru a evita staționările nedorite, verifică starea bateriei. În caz contrar, s-ar putea să te lase în cele mai nepotrivite momente. Nu uita că noi te putem tracta până la cel mai apropiat service pentru a remedia problema, asta în cazul în care rămâi pe marginea drumului în Suceava sau localitățile limitrofe.
4. Sistemul de aer condiționat
Pentru verificarea și completarea agentului de răcire, dar și pentru înlocuirea filtrului de polen, cel mai bine este să te prezinți într-un service specializat. Aerul condiționat trebuie să funcționeze corespunzător, indiferent de sezon, mai ales dacă pornești la drum lung.
5. Sistemul de iluminare
Un sistem de iluminare defect nu doar că îți scade vizibilitatea pe timp de noapte, implicit îți va îngreuna condusul, ci te va face greu de observat de către ceilalți participanți la trafic. Ideal ar fi să ai mereu la tine becuri de rezervă și să verifici cu atenție dacă luminile funcționează corect înainte de a porni la drum.
6. Sistemul de direcție
Sistemul de direcție trebuie să fie obligatoriu verificat înainte de a porni într-o călătorie lungă. Dacă observi că mașina trage într-o parte, este necesară o verificare mai amănunțită pentru a evita orice incident posibil. Recomandat este să efectuezi și o probă a capacității de frânare pe un drum asfaltat uniform. Dacă auzi zgomote de frecare metalică sau simți trepidații în direcție, este necesar să mergi cât mai curând la un service auto.
7. Presiunea în anvelope
Nu poți pleca la drum, mai ales la drum lung, fără să verifici presiunea din anvelope. Acest lucru îl poți face de unul singur în orice stație prevăzută cu compresor.
În lista elementelor de verificat înainte de a pleca în călătorie am mai putea adăuga roata de rezervă, ștergătoarele de parbriz, martorii de bord, dar și trusa de scule.
Dacă faci toate aceste verificări înainte de a pleca la drum, șansele ca mașina să te lase în plină stradă sunt extrem de mici. Totuși, dacă mașina îți face o “surpriză” în Suceava sau în apropierea Sucevei, nu uita că poți apela la noi la orice oră din zi și din noapte.